De Bronzen Uil 2023 naar Ramy El-Dardiry

25/11/2023

De Bronzen Uil 2023 gaat naar Tussen morgenzee en avondland van Ramy El-Dardiry. De Vlaamse debuutprijs werd zaterdag 25 november uitgereikt tijdens Het Betere Boek in de Minardschouwburg te Gent. El-Dardiry ontvangt hiermee ook een geldbedrag van 10.000 euro.

De jury roemt zijn roman, omdat deze “een caleidoscopische inkijk [geeft] in de twijfel van een migrant die wil wortelen in Europa maar wiens geboorteplek Alexandrië hem niet zomaar loslaat”. Maar tegelijkertijd “[spat] het vertelplezier … letterlijk en figuurlijk alle richtingen uiteen”.

Tussen morgenzee en avondland laat op sprankelende en poëtische wijze zien hoe uit een mengelmoes van culturen nieuwe, inspirerende verhalen ontstaan. De roman vertelt het verhaal van Amir, die in Nederland carrière wil maken maar keert terug naar Alexandrië als zijn vader Nessim is overleden. Ook de jeugd van Nessim komt naar voren, en zo wordt duidelijk dat ook hij ooit verlangde om in Europa te gaan wonen.

Ramy El-Dardiry (1985) is onderzoeker en schrijver. Hij promoveerde in de natuurkunde en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zijn korte verhalen verschenen in onder meer De Gids, Kluger Hans, Liter en NRC. In 2020 ontving hij de El Hizjra Literatuurprijs. Tussen morgenzee en avondland verscheen in 2023 bij Querido.

De andere genomineerden waren:

  • De randen van Angelo Tijssens (Borgerhoff & Lamberigts, 2022)
  • Peninsula van Lieven Stoefs (Pelckmans, 2022)
  • Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi (Prometheus, 2023)
  • De beesten van Gijs Wilbrink (Thomas Rap, 2022)
  • Weerlicht van Jante Wortel (Das Mag, 2022)

De Lezersprijs ging naar De beesten, de debuutroman van Gijs Wilbrink.

De Bronzen Uil

De Bronzen Uil bekroont elk jaar de beste debuutroman in het Nederlandstalige taalgebied. In 2011 werd de prijs in het leven geroepen door het Willemsfonds. Sinds 2020 neemt ook het Algemeen-Nederlands Verbond de organisatie voor zijn rekening. De winnaar van de prijs ontvangt een bedrag van 10.000 euro. Daarnaast wordt ook De Lezersprijs uitgereikt, die door verschillende, aanvullende platformen gekozen wordt. Eerdere winnaars van De Bronzen Uil waren onder anderen Lisa Weeda met Aleksandra (Bezige Bij, 2021), Lize Spit met Het smelt (Das Mag, 2015) en Roderik Six met Vloed (Prometheus, 2012).

Met dank aan het Algemeen-Nederlands Verbond heeft De Reactor alle genomineerden werken kunnen bespreken op het platform.