Elk najaar organiseert De Reactor in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren een nascholingsdag voor docenten Nederlands: De Dag van de Literatuurkritiek. Per editie staat een ander thema centraal waarover vooraanstaande sprekers het debat openen met plenaire statements, waarna ze in kleinere groepen met de aanwezige docenten aan de slag gaan. Ontdek hier dat onder anderen Jan Terlouw, Murat Isik, Koen Peeters, Karin Amatmoekrim, Iduna Paalman en Maaike Meijer aanwezig waren om docenten en hun leerlingen te inspireren en te tonen hoe literatuurkritiek een onderdeel kan zijn van de literaire lespraktijk.
Dit jaar hebben we de Dag van de Literatuurkritiek omgevormd tot Berichten van de Literatuurkritiek: rijkelijk gevulde nieuwsbrieven met good practices voor digitale lessen, key notes, podcasts en lesbrieven. Vooruitlopend op het aankomende Bericht van de Literatuurkritiek (u kunt zich hier abonneren) dat volgende week verschijnt, verklappen de redactie en het bestuur welke recensies zij de beste vinden om te gebruiken in je lessen.
Ontdek onze top-9!
1. Roel Smeets over Gebrek is een groot woord (2018) van Nina Polak, omdat die roman dit jaar De Inktaap won, de enige literatuurprijs die jongeren zelf mogen uitdelen aan hun favoriete boek.
2. Malika Soudani over Zwart. Afro-Europese literatuur in de Lage Landen (2018) onder redactie van Ebisse Rouw en Vamba Sherif, omdat de recensie en het boek een prangend actuele aanleiding vormen om het in de klas te hebben over de Black Lives Matter-beweging en -thematiek.
3. Steffie Van Neste over De grom uit de hond halen (2020) van Iduna Paalman, omdat ze toegankelijke poëzie schrijft en de recensent concrete handvatten biedt om over de gedichten een gesprek te beginnen met de leerlingen.
4. Bart Vervaeck over Peachez, een romance (2017) van Ilja Leonard Pfeijffer, omdat de recensie een realistisch en relevant probleem uit de roman bespreekt: de verhouding tussen echt en nep, virtuele en echte levens en welke gevaren daarin schuilen.
5. Max Urai over Het tegenovergestelde van een mens (2017) van Lieke Marsman, omdat je leerlingen juist nu willen laten lezen over ecologie, klimaat en de liefde tussen mensen.
6. Anne van den Dool over Het stad in mij (2020) van Maud Vanhauwaert, omdat de recensent een prikkelende, spannende en inspirerende verkenning geeft van dichterschap en poëzie.
7. Lucas van der Deijl over Hoe ik talent voor het leven kreeg (2016) van Rodaan Al Galidi, omdat in de recensie wordt blootgelegd hoe Al Galidi erin slaagt de politiek en de cijfers om te buigen naar een indringend menselijk portret.
8. Tijl Nuyts over Godface (2019) van Asha Karami, omdat de recensent heel goed uitlegt welke poëzie Karami schrijft en wat haar als dichter kenmerkt, bovendien bevat de bespreking links naar interviews en optredens.
9. Liesbeth d’ Hoker over Welkom in het rijk der zieken (2019) van Hanna Bervoets, omdat deze roman aanspoort om te lezen en praten over ziekte en (maatschappelijke) verantwoordelijkheid. Actueel en noodzakelijk!
Reacties
Je reactie zal pas verschijnen na controle op spam. Dat kan een paar uren of dagen duren.