We zijn heel verheugd om bekend te maken dat vandaag de nieuwe themareeks van De Reactor is gestart!
In de reeks ‘Drempelstukken. Mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur’ onderzoeken we de sociale, fysieke en politieke drempels die schrijvers, critici en personages met een beperking ervaren in de literatuur. Die drempels discrimineren, omdat ze mensen en lichamen buitensluiten, en het verzet tegen die drempels geeft aanleiding tot alternatieve vormen van lezen, schrijven, en verbeelden. Zulke confrontaties – tussen validisme en het verzet ertegen, tussen toegang en toe-eigening, en tussen norm en diversiteit – worden bij uitstek verteld en bekritiseerd in literaire teksten. Daarom wijden we dit jaar onze themareeks aan mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur. In uiteenlopende vormen – essays, recensies, interviews en podcasts – bundelt de reeks bijdragen van auteurs met een beperking, ervaringsdeskundigen en specialisten uit de disability studies.
We trappen af met een bijzondere podcast met Maaike Hommes, Andries Hiskes en Pepijn de Koning. Zij hebben het niet alleen over ‘the disabled villain‘, maar ook over meer subtiele en genuanceerde uitingen van disability in de literatuur.
Vanmiddag verschijnt het stuk “Van narratieve prothese naar complexe belichaming. Een inleiding tot de letterkundige disability studies” van Pepijn de Koning.
Maandag 11 september volgt een stuk van Nikki Dekker dat oorspronkelijk verscheen op de website van ILFU.
Vervolgens zal er elke zaterdag een nieuw stuk in deze themareeks op ons platform verschijnen.
Hieronder vind je de link naar elk stuk:
Ontwerp: Job Boot, www.jobboot.nl